Рисуване със спрей – началото на вълнуващо пътешествие

Съществуват много ключови елементи, които са от изключителна важност при рисуване на графити, но най-важният от тях е да умеете да контролирате спрея. Овладяването на спрея ви носи не само чувството за по-добро усещане при използването на боята, но ви позволява и да изразите всичко, което е в ума ви – от най-незначителната точка до създаването на шедьовър. Слагайки началото на вашето графити приключение, този елемент ще ви се струва най-труден, защото е твърде вероятно никога преди това да не сте се докосвали до спрей боята. Твърде вероятно е да сте използвали спрей за боядисване на нещо у дома, но приложението му в света на изкуството на графитите е твърде далеч от битовата употреба.

Рисуването на графити, както и почти всичко в живота се усъвършенства само по един начин – с практика. В миналото спрейовете са били доста далеч от качествените материали използвани сега. Качеството на боята, дюзите и самият клапан на спрея са от изключително значение, наравно и с умението да се използват. За начало трябва добре да разклатите спрея, за да може консистенцията на боята да стане еднородна. Задължително трябва да се подсигури излизането на боята от кена без усилия, за това е желателно да използвате така наречените fat caps, за да може течността, която излиза в началото да се премахне. Ако пропуснете тази стъпка е твърде вероятно да запушите всички капачки, с които разполагате и особено тези от вида skinny caps. Налягането на боята в кена също е много важно, понеже дали е ниско или високо, ще определи и това с каква скорост трябва да движите ръката си. В случай, че налягането на спрея е висока, а вие движите ръката си твърде бавно, резултатът върху стената ще бъдат множество капки боя. Друг важна подробност е разстоянието, на което държите спрея от повърхността. Ако е твърде далеч, линиите ще станат дебели и прозрачни, което разбира се намалява изразителността на рисунката. Държейки капачката на спрея близо до стената, ще ви гарантира появата на тънки и отчетливи линии, които са особено подходящи при рисуването на външните контури на графита.

За начало изберете повърхност, на която не държите особено или част от стена, която лесно може да се пребоядиса, понеже докато овладеете техниката на рисуване със спрей, ще мине време. Рисуването със спрей ви гарантира, че ще изпълните плана си с физически упражнения за деня, понеже е свързано с динамично движение на цялото тяло. Стойката при рисуването на графити е от съществено значение за качеството им. За да бъдат линиите ви прави и правилни е много важно да движите спрея на едно и също разстояние от стената през цялото време. В никакъв случай не отпускайте захвата си, защото това ще доведе до люлеене на кена в различни посоки, което не е добра идея. Ако използвате skinny caps, спрея трябва да бъде само на няколко сантиметра от повърхността, докато при fat caps, разстоянието трябва да бъде малко по-голямо. Спазва се принципа като при писането на хартия – отгоре надолу и отдясно наляво. Движете цялата си ръка, когато рисувате, не само китката, така ще гарантирате правилното ориентиране на линиите и формите.

Рисуването на графити е изкуство и не трябва да очаквате да се превърнете в професионалист за една нощ. Великият принцип на проба и грешка, важи тук с пълна сила и ръка за ръка с практиката. Не се обезкуражавайте, ако не се получи желаният резултат веднага, а продължавайте да се упражнявате и развивате, докато достигнете до нивото, което желаете.