Стилове графити – богатството на ърбан културата

Изграждането на класификация на различните стилове графити изглежда трудна работа. Рисуването със спрей се развива в продължение на едва няколко десетилетия, което сравнено с други форми на изкуство е сравнително кратко, но този факт никак не повлиява на стилистичното богатство на графитите. В началото не всеки възприема рисуването със спрей като изкуство и дори създателите на графитите били преследвани от закона. От тази първоначална борба да се наложат като вид изкуство до момента в който, станали един от най-популярните видове изкуство, графитите се обогатили стилово изключително много, но в основата останали доминантните форми тагинг (tagging) и троу ъп (throw-up).

Taggs и throw-ups са първите появили се стилове графити и най-общо и при двата е изписването на името или подписът на създателя им със силно стилизирани букви. При throw-up се използват повече цветове, което ги прави малко по-сложни от другите. Стилът Bubbles е естествено продължение на основните два стила. Тук графитите са заоблени, както загатва и самото име. Тук буквите са кръгли

Blockbuster стилът се появява малко след Bubbles. При него целта е да се покрие голямо пространство за много кратко време. При него се използва рамка, която се запълва със спрей, а много често и с помощта на валяк за боядисване. Wildstyle е един от най-интересните стилове графити, при който с пълна сила важи правилото – трудно се чете, но е удоволствие да го гледаш. Въпреки трудното “дешифриране” на надписа, за много хора този стил е считан за най-красивия. Сложният модел съставен от букви в комбинация с други форми създава динамични и абстракти изображения, където написаното може да бъдат видяно само от професионалист. Brush стила е сравнително лесен за изпълнение след предварителната подготовка на дизайна. При него се използват четки или бояджийски валяци, което създава гладък ефект при рисуването. При този тип графити не се използват дребни детайли или ненужни линии, но това всъщност прави вида им изключително интересен и оригинален. При графитите в стил Abstract, се залага най-вече на сложните форми и композиции, където стилът, линиите и самото аранжиране са от първостепенно значение. Няма специфично изписано послание към наблюдаващия, вместо това акцентът пада върху комбинацията от визуални ефекти, които привличат изцяло вниманието върху себе си. Fat Cap стила се отличава с това, че за него се използва специално разработен накрайник, който се поставя на спрей бутилката. Този накрайник позволява да се използва по-голямо количество от спрея и така да се създават по-дебели линии. Stencil е може би най-популярният съвременен стил графити. За него се използват шаблони от картон, хартия или други материали. Обикновено се рисуват със спрей боя или боя на ролка върху стени и други големи повърхности. Използването на шаблон ги прави лесни за изпълнение и може би това е една от причините за тяхната популярност.

Със сигурност графити културата е неизменна част от съвременното изкуство, може би именно поради факта, че е достъпна за всички. Много отдавна рисуването на графити не се приема като акт на вандализъм или разрушаване на собствеността. Изкуството на художниците използващи спрей остава все така популярно и дори намира място в художествените галерии като ценен и важен стил в изкуството.