Графити термини – само за посветените

Също като всяка една субкултура графитите и уличното изкуство имат свой специфичен език и термини, които се използват само от посветените. Стотици думи и фрази циркулират в това затворено общество, за да опишат конкретния графити стил и значение на рисунката. Някои от термините се използват регионално, в зависимост от това, къде се намира артистът и имат едно и също значение, но различни начини на изказване. В следващите редове ще ви запознаем с десетте най-популярни термини в света на графитите.

Angel
Терминът “Angel” се използва най-често, когато се говори за много известен и високо уважаван художник на графити, който е починал. Отдаващите почит на тези хора, създават графити изобразяващи лицата или тагове с името на починалия, а също и с датата на раждане и смърт.

King/Queen
В случая е доста очевидно какво се има предвид при използването на термина King за мъже и Queen за жени. Те се отнасят за графити артисти, които са изключително уважавани в света на уличното изкуство. Много често такива артисти поставят корони в свои рисунки, за да обозначат статута си. Този статут обаче може да им бъде даден само от друг крал или кралица.

Married couple
Това е много стар термин появил се за първи път в Ню Йорк и обозначаващ два вагона на метрото, които винаги са закачени един за друг. Графитите започват на единия вагон и завършват на другия и по този начин се създават изключително ефектни графити.

Heaven spot
Както говори и самото име, този термин се отнася за графити нарисувани на много високи места, трудни за достигане. Най-голямото преимущество на високо изрисуваните графити е, че те не могат да бъдат лесно премахнати. Поради трудността за изпълнение, графити артистите успели да се докоснат до “Heaven spot” придобиват много висок статут на професионалисти в света на графити художниците.

Piece
С този термин се описва мащабна, сложна и отнемаща време и усилия рисунка, обикновено изработена от професионални и опитни графити художници. Счита се че графитите трябва да съдържат поне 3 цвята, за да бъдат категоризирани като “piece”.

Tag
Това е най-основната и най-разпространена форма на графити. Обикновено се рисува с маркер или спрей в един цвят, който силно да контрастира с основата. “Tag” в общи линии представлява стилизиран подпис изобразяващ името на графити артиста. Използва се и за своеобразно подписване на по-мащабни графити рисунки.

Back to back
Този термин обозначава графити, които са изрисувани по цялата стена, от единия до другия край. Съществува и подобен термин, отнасящ се за графити върху влакове.

Black book
Така се нарича скицникът на всеки графити художник, който той използва за рисуване на начални прототипи на своите бъдещи творби. Графити художниците използват тези скицници, за да усъвършенстват стила си и да запазят идеите си, за да могат по-късно да ги претворят на стената. Листите на тези скицници са от много дебела хартия/картон, който да не позволява мастилото да се смесва и да преминава на другата страница.

Throw-up
Това е друг широко разпространен термин описващ балонообразните букви, предназначени за бързо изпълнение и състоящи се в повечето случаи от два цвята. Това е един от най-популярните видове графити в повечето случаи използван от графити художника като Tag или подпис.

Whole train
Името на термина е достатъчно красноречиво и най-популярно при графити артистите, които изрисуват влакове. По-точно казано е дори, че покриват влаковете изцяло с графити, без да се остави и едно свободно място. Обичайно този тип графити изкуство се изпълнява от няколко човека едновременно, понеже е изключително мащабна работа. Това е един от най-рискованите видове графити, защото отнема много време и в повечето случаи се приема за вандализъм.